De „rumegat“ la adăpostul nopţii: „Dezonorată“ – Mukhtar Mai

V-aţi gândit vreodată voi, femeile, cum ar fi dacă cineva v-ar pune pumnul în gură ? Dacă nu aţi mai avea dreptul la liberă exprimare, dacă vi s-ar îngrădi dreptul la opinie, la cuvânt, la o viaţă independentă ? dacă aţi fi folosite ca simple obiecte sexuale, ca simple obiecte de schimb la îndemâna bărbaţilor ? Ei bine, eu nu aş putea duce în veci o asemenea viaţă… nu aş putea trăi niciodată într-o lume în care bărbaţii să joace rolul de zei, iar noi simple piese pe o tablă de şah… Nu aş putea trăi într-o lume în care să-mi fie frică de propriile-mi gânduri, să nu-mi spun părerea, să mă supun total bărbatului, să-i suport măgăriile, să nu am drept la replică….

„Dezonorată“ este mărturia unei tinere pakistaneze, Mukhtar Mai, care trece prin drama unui viol pentru a salva onoarea familiei (fratele ei în vârstă de 13 ani este acuzat că ar fi violat-o pe fiica unui bărbat foarte bogat – „pătată“, de altfel, şi cu o „experienţă“ destul de vastă… Conform dictonului „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte“, aşa –numitul sfat al satului hotărăşte ca Mukhtar Bibi să fie violată). Iniţial, Mukhtar nu poate suporta ruşinea şi drama prin care a trecut şi are în gând sinuciderea, însă treptat singurul său scop este să-şi facă dreptate ei şi familiei sale. Mukhtar se bucură se toată atenţia presei, la început pe plan local, apoi la nivel internaţional. În acelaşi timp, familia sa se bucură de paza asigurată de poliţie. Dat fiind faptul că Mukhtar nu ştia nici să scrie, nici să citească, poliţia locală inventează declaraţii în favoarea celor ce se făceau vinovaţi de viol. Cazul lui Mukhtar ajunge în instanţă, dar şi la urechile prefectului, primului-ministru, preşedintelui chiar. Verdictul ba este în favoarea tinerei, ba a violatorilor. Pe lângă demascarea vinovaţilor, Mukhtar doreşte cu orice preţ să schimbe soarta fetelor din comunitatea sa. Astfel, primeşte fonduri importante pentru construirea unei şcoli de fete, vis devenit realitatea în scurt timp. În acelaşi timp, Mukhtar se împrieteneşte cu Naseem Akhtar care o încurajează în toate demersurile şi în orice împrejurare, chiar şi atunci când violatorii sunt puşi în libertate, dar Mukhtar ajunge la primii oameni din stat pentru a-i reîncarcera.

Enjoy it !

„Niciunul din familie nu ne-a bătut. Tata n-a ridicat niciodată mâna asupra mea. Copilăria mea era una simplă, ca în casele oamenilor săraci, nici fericită, nici nefericită; era însă veselă. Pe Dumnezeu mi-l închipuiam ca pe un rege: mare şi puternic, aşezat pe un tron, înconjurat de îngeri, milostivindu-se de toţi. Îl mântuia pe cel care a făcut binele sau îl trimitea în iad pe cel care a săvârşit fapte rele“.

„Mai mult de jumătate dintre femeile din ţara noastră sunt supuse violenţelor. Fie că sunt căsătorite împotriva dorinţei lor, fie că sunt violate, fie că bărbaţii se folosesc de ele ca de nişte obiecte de schimb. Nu contează faptul că şi ele gândesc căci, pentru bărbaţi, important este să nu-şi spună părerea şi să nu arate acest lucru. Nu sunt de acord ca ele să înveţe să citească şi să scrie,. Nici să ştie ce se întâmplă în lumea în care trăiesc. Acesta este şi motivul pentru care femeile analfabete nu se pot apăra: ele nu-şi cunosc drepturile şi li se dictează ce să spună pentru ca, în felul acesta, revolta lor să fie strivită“.

„Cu mult mai rău este faptul că, unele femei sunt violate din cauza unor neînţelegeri materiale, sau din cauza uni banale invidii dintre doi vecini şi, dacă cer să li se facă dreptate sunt învinuite de adulter sau că ele însele ar fi provocat relaţiile ilicite!“

„Cel mai important lucru pe care l-am descoperit, pornind de la necesitatea de a educa fetele şi de a le da posibilitatea ca, prin alfabetizare, să se deschidă spre lume, a fost necesitatea ca fiecare să se recunoască pe sine ca fiinţă omenească“.

„Bărbaţii pot fi combătuţi, dar de la egal la egal“ .

Advertisements

2 thoughts on “De „rumegat“ la adăpostul nopţii: „Dezonorată“ – Mukhtar Mai

  1. @Andera Y: eu am inceput sa profit de orice clipa libera. Nu mai irosesc aiurea niciun minut, sa nu am timp sa spun "n-am chef, mi-e sila". in fiecare seara citesc, daca nu am ce citi, scriu , imi astern pe hartie ganduri, termin "lucrurile" incepute. Eu nu ma rog pentru inca o viata, ci sa fie asta valorificata cat mai mult si bine :*

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s