Meserii nobile…

Pe vremuri existau cel puţin 3 meserii nobile: dascăl, medic şi preot. Cei 3 reprezentau voci importante în satele în care îşi desfăşurau activitatea; oamenii le purtau respectul pentru eforturile pe care le depuneau, pentru ajutorul pe care îl dădeau tuturor celor din comunitate. Părerile lor contau aproape în orice activitate ce putea avea un impact foarte mare asupra comunităţii. Dacă cei 3 se dovedeau a fi oameni de vază, localnicii făceau tot posibilul pentru a-i „păstra“: le puneau la dispoziţie adăpost, condiţii decente de viaţă, dar mai ales statutul de persoane importante. Mă gândesc că, poate, la vremea respectivă respectul era atras şi de studiile cu care se putea mândri doctorii, dascălii şi chiar preotul. Mai presus de orice, oamenii aveau încredere în serviciile oferite de aceste persoane, aveau încredere că cei mici vor învăţa carte, cei bolnavi se vor însănătoşi, iar preotul chiar reprezintă şi apără interesele Celui de Sus pe pământ. Erau vremuri în care cei 3 erau trataţi cu „ƒsărut mâna“; un  mic cadou nu reprezenta decât simbol al respectului pe care omul simplu îl purta celui cu funcţie. 

Ce-avem acum ? Dascăli murdăriţi de sistem, cu un moral pătat, ce uită de plăcerea de a învăţa pe alţii şi, cu o simplă rigiditate, pun pe tapet simpla teorie. Lipsesc însă câteva elemente care într-o altă perioadă îl determinau pe dascăl să profeseze cu plăcere şi să atragă respectul şi dragostea localnicilor. Vremurile fac ca dascălii să fie umiliţi, să trăiască sentimentul inferiorităţii raportat la alţi oameni din comunitate sau chiar la elevii care în loc de „sărut mâna“, ajung să îi jignească prin simpla lor indiferenţă faţă de actul studiului. 
Medicii de familie, cei care nu de mult salvau vieţi, acum pierd teren … încredere … oameni… Tot mai mulţi români şi-au pierdut încrederea în serviciile acordate de medicii de familie şi preferă să se adreseze direct Unităţilor de Primire Urgenţe ale Spitalelor. Aşa se face că zilnic la UPU se înregistrează sute de intervenţii, în vreme ce medicii de familie se mulţumesc să prescrie o reţetă între două cafele. dar oare nu faptul că oameni au murit aşteptând la coadă în timp ce medicul de familie îşi sorbea liniştit cafeaua a condus la pierderea încrederii în halatele albe de pe plan local ? 
Cât despre preot … nu cred că mai funcţionează de mult dictonul „fă ce spune popa, nu ce face el“. Când vezi popa fumând, înjurând ca la uşa cortului în timpul unui meci de fotbal, având un comportament de bădăran … cum ai putea să te prefaci că îl respecţi pentru haina pe care o poartă la slujbă sau atunci când vine cu aghiazmă şi nu se mulţumeşte cu puţinii lei cu care îi este răsplătită prestaţia… 

Dragilor, spuneţi voi, ce meserii mai sunt nobile în aceste minunate vremuri ce ne sunt date să le trăim ?!        
Advertisements

3 thoughts on “Meserii nobile…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s