Copiii cu autism nu sunt handicapaţi !

Mâine, 2 aprilie, este Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, o zi în care cu toţii ar trebui să rupem câte puţin din timpul nostru pentru a lua la cunoştinţă ceea ce înseamnă această boală… cu atât mai mult cu cât numărul autiştilor creşte de la o zi la alta … Cu atât mai mult cu cât copilul de lângă tine poate fi prins în mrejele acestei afecţiuni …

Nu vreau … nu-mi place … nu suport ideea ca … un autist să fie catalogat drept un handicapat. Copilul autist nu e handicapat. Copilul autist parcurge doar o etapă mai «altfel» din viaţa lui, o etapă în care vrea să aibă propria lui lume, vrea să se manifeste aşa cum îi place…, o etapă în care are nevoie de sprijin, înţelegere şi multe suflete bune în preajmă. Copilul autist a fost un copil normal şi va fi un copil normal … Asta numai dacă dascălii, cei care se ocupă de ei, înţeleg, în primul rând, boala de care suferă aceşti copii, şi dacă îşi cunosc adevărata menire, aceea de a îndrepta paşi, de a forma caractere, de a corecta comportamente. 
În timp mi-a fost dat să întâlnesc oameni cu o deosebită ţinută morală, oameni pentru care adevărata mulţumire nu a venit atunci când la acordarea gradaţiei de merit li s-a luat în calcul faptul că au avut la clasă un copil autism sau cu retard, ci faptul că respectivii copii au înregistrat un progres. Respectivii copii, în ciuda faptului că erau integraţi în învăţământul de masă, au fost în stare ca la serbările şcolare, să recite o poezie alături de colegii lor perfect sănătoşi, să spună «te iubesc» mamelor, să arate tuturor că sunt în stare să parcurgă programa şcolară … e drept, o programă adaptată copiilor cu cerinţe educative speciale. 
Mai presus de orice, pentru ca aceşti copii să fie salvaţi, e nevoie să se închege un parteneriat absolut între dascăli şi părinţi. E un element fără de care copilul nu poate fi adus în lumea reală …
Copilul autist nu este handicapat ! 
Alăturaţi-vă şi voi campaniei de conştientizare a autismului. Preluaţi pe blogurile voastre un banner, atât de simplu, dar extraordinar de important. Copiii autisti au nevoie de noi, toti.   
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s