Moş Hanu de la Nistoreşti- cufăr de legende

L-am cunoscut acum mai bine de 4 ani. E din categoria oamenilor pe care, de aș avea putere, l-aș trece într-un calendar al celor cu care să ne putem mândri. p3060076
Mândru să ne fie neamul atâta vreme cât încă mai sunt oameni ce ştiu să conseve şi să preţuiască aşa cum se cuvine valorile, tradiţiile, trăsăturile ce traversează timpul. Mândri să fim atât timp cât încă mai avem lângă noi adevărate legende vii care doar prin prezenţa lor, te pot face să îşi imaginezi pagini întregi de istorie.

Moş Mihai Hanu din comuna Nistoreşti, judeţul Vrancea este un exemplu elocvent pentru portretul omului desprins parcă dintr-o epocă în care orice element de cultură este păstrat cu sfinţenie. În Nistorești toată suflarea îl cunoaşte pe Moş Hanu. Ce are atât de special acest om ? Printr-o simplă vizită la casa sa, aţi putea găsi singuri răspunsul. „Casă“… aproape că avem rezerve să denumim aşa încăperea în care îşi petrece timpul Moş Hanu. Aceasta întrucât acoperişul său adăposteşte un adevărat muzeu. Istoria „musteşte“ din fiecare cotlon… mirosul „vechi“ te introduce deja într-o altă lume. Cu multă dăruire şi pasiune. Aşa îngrijeşte în fiecare zi bătrânul cele câteva zeci de obiecte care îi împânzesc micuţa şi modesta casă.
Moş Hanu ştie să facă de toate
În timp, nevoia l-a învăţat să facă de toate, iar, mai presus de orice, în toate a găsit câte un strop de plăcere şi frumuseţe. Este cojocar, şindrilar şi la fel de bine cum practică aceste meserii, ştie să şi coasă. Sute de obiecte valoroase au ieşit de sub mâinile sale, iar vârsta nu îl împiedică să mai lucreze şi în prezent. Este mai sprinten, mai voios şi mai plin de viaţă şi mai dornic de muncă decât toţi tinerii din sat.

Un muzeu plin de valori ale neamului

Marea mândrie a lui Nea Hanu este muzeul pe care l-a făcut singur, fără să fi fost ajutat de cineva din comună. Obiectele prin care se citeşte istoria unui neam au fost colecţionate în timp tot de bătrân. Unele obiecte din muzeu sunt vechi de sute de ani. O bardă mai veche de 120 de ani este pusă la loc de cinste în muzeul lui Nea Hanu. În micuţul muzeu se mai regăsesc: o furcă veche, botă pentru pus apă sau lapte, găleată cu cufa, costume populare atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, bundiţe, ploscă, fus de lână, ouă încondeiate, dar şi multe alte obiecte.

Fiecare trecător îşi lasă „gândurile“ într-un caiet

Fiecare străin care ajunge la Nistoreşti cu siguranţă va ajunge şi la Moş Hanu întrucât suflarea comunei este cea care îl recomandă. Iar cei care ajung aici, cu siguranţă nu vor regreta, ba vor pleca mai înţelepţi, mai plini de viaţă şi mai aproape de Dumnezeu. Moş Hanu păstrează cu sfinţenie un caiet în care fiecare trecător i-a lăsat câteva gânduri. Unii i-au mulţumit pentru sfaturile bune, alţii pentru simplul fapt că îşi dedică viaţa păstrării valorilor românilor. Sute de oameni din întreaga ţară, dar şi de peste hotare i-au călcat pragul. Mărturie stau şi zecile de poze.

Advertisements

3 thoughts on “Moş Hanu de la Nistoreşti- cufăr de legende

 1. Bine te-am regasit, doamna! 😀 Nu stiu eu exact cand te-ai mutat aici, dar sa fie intr-un ceas bun! 😀
  Imi place sa stiu despre diverse puncte de atractie turistica, dar mai ales daca sunt legate de pastrarea valorilor si traditiilor romanesti. Mos Hanu sigur se va afla pe lista oamenilor de vizitat in caz ca voi ajunge in apropierea Nistorestiului. 🙂

  Like

 2. “… Ma bucur sa aflu ca lumea il respecta si il apreciaza pentru toata munca depusa in prezent. Este un exemplu demn de urmat pentru toti cei care se simt incapabili sa mai faca ceva la o varsta inaintata! El poate! si o face cu zambetul pe buze ,toti putem sa ne bucuram asa de viata! Cand l’am intrebat : “strabunicule pentru ce ai creeat acest muzeu??!” el ne’a raspuns cu toata modestia : ” sa va ramana voua ca amintire! sa cunoasteti timpurile pe care eu le’am trait si sa apreciati ceea ce voi aveti in zilele de astazi si noi nu am avut parte” . Ma simt mandra de faptul ca fac parte din familia lui si sper sa contribui la bucuria lui largind familia cu a cincea generatie….”

  Like

  1. Un comentariu tare emoționant … Să vă trăiască străbunicul. Este o adevărată legendă, e un chip pe care nu-l poți uita din clipa în care îi pășești micul muzeu . E un om superb … De-ar fi mai mulți așa ca moș Mihai …

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s