Nu frângeți aripile copiilor !

Copiii înțeleși, încurajați, îndrumați și vegheați din umbră sunt viitorii oameni faini ai societății. Cred asta cu tărie… SwingIllustration

Copiii zilelor noastre sunt absolut minunați. Se dezvoltă intelectual mult mai repede, aceasta și datorită tehnologiei care a “explodat” în ultimii ani. Se întâmplă, însă ca mulți dintre noi să nu știm să “profităm” de inteligența și iscusința lor, să ne mulțumim că vin la școală cu lecția învățată sau că stau cuminți în camera lor cuprinși de fantezia lumii de dincolo de ecranul calculatorului (ce părinte nu se mulțumește știindu-și copilul acasă și nu umblând pe străzi aiurea?!)… dar oare de atât are nevoie un copil, de adulți care să se mulțumească cu starea lui de liniște ? Nu. Nu sunt mamă, dar sunt înconjurată de copii și spun cu mâna de suflet că un copil nu are nevoie doar de grija adultului. Are nevoie să fie încurajat, provocat, întrebat de lumile în care imaginația lui se dezlănțuie, nu determinați să își închidă “poarta” spre sine…

Încurajați-i să vorbească despre orice subiect. Încurajați-i să se exprime liber. Provocați-i la discuții constructive. Făceți-vă timp pentru ei. Făceți-vă timp pentru a-i asculta, pentru a le afla temerile, pentru a-i lua de mână, a le săruta frunțile și a-i liniști când o întâmplare pare a le zdruncina copilăria.

Făceți-vă timp pentru a le înlătura teama de a vă vorbi…
Adulților, de câte ori ați pus o întrebare unui copil și a ezitat să vă răspundă, iar pe chipu-i puteați citi teama ? Eu am citit astfel de sentimente pe chipurile lor… cu toate că mă declar prietenul tuturor copiilor, dar am simțit teama… Stă în puterea noastră, a celor ce pretindem a fi adulți, să-i ajutăm să crească frumos, să nu fie viitori adulți frustrați. Nu frângeți aripile copiilor !

Sursă foto: aici

Advertisements

2 thoughts on “Nu frângeți aripile copiilor !

  1. deunazi, la proba de mate` de la simulare a bacalaureatului, statea in prima banca un tanar foarte suparat, ingandurat si de “lemn”. Nu il cunoasteam, dar l-am intrebat de ce e suparat. NU mi-a raspuns, insa am avut grija sa-l rog sa zambeasca si sa nu se mai plictiseasca in asteptarea subiectului. Din pacate sunt multi ingandurati si lipsiti de intentia de a comunica! poate tot calculatorul este vinovat, nu stiu!

    Like

  2. Din pacate comoditatea parintilor se reflecta in aceasta atitudine a copiilor. Considerati obositi de la serviciu, parintii “isi arunca” odrasla in fata calculatorului, dupa ce acesta si-a facut tema. Dar nu se joaca cu ei, nu rad cu ei, nu fac nimic. Iar daca cel mic/cea mica mai face cate o nazbatie, tipa la el/ea sa fie cuminte. Pacat ca aceasta comoditate a parintilor formeaza niste caractere monstruoase pe viitor.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s