Suferim din teamă… teama de a acționa pentru noi

courage-vs-fear-parenting

Mi-au trebuit ani să înțeleg că nu cei din jurul meu sunt cauzele suferinței, nu sunt ei responsabili pentru durerea mea. Am avut nevoie de ani întregi să conștientizez că toată suferința și toată durerea nici măcar nu existau, ci sentimentul care naște atât de multe trăiri negative este teama. Da, ați citit bine: teama.

Teama aduce mai departe durere, suferință, depresie. Teama blochează întreaga ființă, rămâi captiv într-o zonă de confort oricât de plină de negativism ar fi ea.

Și sigur exemplele sunt la tot pasul și în viețile tuturor, doar că nu le conștientizăm și, oricum, este mult mai confortabil să identificăm în alții cauze ale suferințelor noastre decât să privim cu mai multă empatie, dar și analiză către noi înșine… E mult mai simplu să arați cu degetul spre cel de lângă tine pentru toate trăirile tale negative decât să  te întrebi pe tine “om drag, ce aș putea face pentru tine chiar în acest moment pentru a-ți fi bine?”

Teama naște monstruleți în noi, monstruleți care ajung să ne macine energia.

Vă spuneam despre exemple:

Ne temem să ieșim din relații care nu mai fac bine niciunuia dintre componenții cuplului. De ce ne temem? Ne temem de singurătatea care ar urma, de nopțile întregi de plâns. Ne temem până și de gândul de a primi o nouă persoană în viața noastră, de o viață alături de o altă persoană atât de necunoscută. Ne temem și de ceea ce ar putea spune toți ceilalți despre noi. Ne temem oare de fericire? De fapt, ne temem să ieșim din zona de confort.

Ne temem să spunem oamenilor cu adevărat ce ne deranjează din comportamentul lor. De ce? De fapt, ne temem că oamenii aceia ar putea ieși din viața noastră și… vai! dar era atât de comod cu atâția “prieteni”…

Ne temem să plecăm de la un loc de muncă în care nu ne mai regăsim de un timp. De ce? Ne temem de perioada de acomodare la noul loc de muncă, de faptul că ar trebui să dăm atâtea explicații celor din jurul nostru, ne temem că vom dezamăgi pe alții, dar noi? Noi unde suntem în toată această ecuație?!

Dar cum în orice povestioară există și un personaj pozitiv, vă invit, oameni buni, să experimentați curajul, curajul de a acționa pentru voi. Odată ce veți porni la acest drum, veți observa cum întreaga lume din jurul vostru va căpăta noi valențe, va avea un alt contur. Analizați doar. Oameni vor alege să iasă din viața ta pentru că nu te vor mai recunoaște sau le va fi greu să accepte noul TU, atât de curajos și iubitor de sine :). Oameni vor reacționa cu indignare atunci când vor afla de noile tale decizii, decizii pentru tine :). Om frumos, să ai curajul în continuare să mergi pe drumul acesta fain pe care ai pornit. E, în sfârșit, un drum pentru tine. Teama, teama nu încurajează acțiunea pozitivă. În schimb, curajul este cel care te propulsează fix acolo unde îți dorești.

sursă foto: aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s