Limbajele iubirii…

61

 

Una dintre cele mai utile cărți pe care am citit-o anul trecut a fost Cele cinci limbaje ale iubirii– Gary Chapman. Din punctul meu de vedere, cartea aceasta este ca o Biblie a relațiilor cu cei din jurul nostru pe care ar trebui să o citim și să revenim asupra ei de fiecare dată când este nevoie pentru a construi relații sănătoase.

Pe scurt cartea vorbește chiar despre limbajele iubirii în baza cărora “funcționăm” fiecare dintre noi. Sigur ați auzit des sau ați spus-o chiar voi înșivă “Am făcut tot ce se putea pentru ca relația să funcționeze! Nu știu ce să mai fac”. Cu siguranță ai făcut totul ce știai că ar trebui să faci, însă uneori florile, simpla prezență sau faptul că duci gunoiul sau îi faci mâncare nu reprezintă dovezi ale iubirii pentru jumătatea ta. Asta pentru că ea/el înțelege diferit dragostea. Gary Chapman încearcă și poate și reușește să ne deschidă un pic ochii și mintea prin cartea sa. După ce a analizat numeroase cupluri și situațiile în care se aflau, a identificat 5 limbaje ale iubirii. E normal ca fiecare dintre noi să înțeleagă iubirea diferit și să o manifeste diferit. Ce nu este normal este să cerem celuilalt să se manifeste în același mod în care o facem noi…

Iată ce spune Gary Chapman despre limbajele iubirii:

  1. Primul limbaj al iubirii- Declarațiile. Țelul iubirii nu este să obții ceea ce-ți dorești de la celălat, ci să faci ceva spre binele celui iubit. Când ni se fac complimente, suntem mult mai motivați să reacționăm pozitiv și deci să facem ceea ce și-ar dori partenerul. (…) Complimentele sunt mult mai motivaționale decât cuvintele de ocară. (…) Ca să-ți poți încuraja partenerul de viață, trebuie să empatizezi cu el, să vezi lucrurile din perspectiva lui. Însă, înainte de orice, trebuie să îți dai seama care sunt lucrurile importante pentru el.

manifestarea acestui limbaj către copii:

I. În procesul de educare a copiilor, avem tendința să le reproșăm eșecurile. Dacă exagerăm, acest lucru poate aea consecințe distrugătoare asupra lor, odată deveniți adulți. Lăudați-vă copiii pentru fiecare lucru bun pe care or să-l facă în săptămâna care urmează. Faceți-le cel puțin două complimente pe zi.

2. Al doilea limbaj al iubirii- Timpul în doi. Aspectul central, în ceea ce privește timpul petrecut în doi, este ca partenerii să stea efectiv împreună. Simpla prezență fizică este insuficientă… Când stăm împreună cu partenerul, nimic nu trebuie să ne distragă atenția. (…) A petrece timp în doi nu înseamnă neapărat să ne sorbim din priviri unul pe celălalt, ci să facem ceva împreună și să ne concentrăm cu adevărat unul asupra celuilalt.

manifestarea acestui limbaj către copii:

II. Coborâți-vă la mintea copiilor voștri. Fiți atenți la preocupările lor și încercați să aflați cât mai multe despre ei. Când le sunteți alături, acordați-le toată atenția de care sunteți în stare. Faceți-vă zilnic timp pentru ei și acordați-le lor și numai lor măcar câteva minute. Ar trebuie să faceți o prioritate din acest lucru.

3. Al treilea limbaj al iubirii- Darurile. Darurile sunt simboluri concrete ale iubirii. Dacă soției sau soțului tău îi place să primească lucruri, trebuie să înveți să-i faci cadouri. De fapt, acesta este limbajul cel mai ușor de învățat. (…) În momentele grele, prezența fizică este cel mai important dar pe care i-l poți face partenerului, dacă limbajul lui primar de iubire constă în daruri.

manifestarea acestui limbaj către copii:

III. Dacă le faceți prea multe daruri copiilor, gestul în sine își poate pierde valoarea și copilul poate ajunge să-l interpreteze greșit. Cadourile făcute periodic, alese cu grijă și înmânate alături de o declarație de genul “Te iubesc și, prin urmare, ți-am cumpărat special” contribuie la satisfacerea nevoii de iubire a copilului. Când îi cumperi sau îi dăruiești copilului un lucru, exprimă-ți iubirea prin cuvinte în momentul în care i-l înmânezi.

4. Al patrulea limbaj al iubirii- Serviciile. Limbajul primar al iubirii este așa-zisă capacitate de a-i face celuilalt diverse servicii. Prin servicii înțeleg lucrurile pe care ar vrea partenerul să le faci pentru el. Până și treburile casnice executate cu optimism, devin o expresie reală a iubirii.

manifestarea acestui limbaj către copii:

IV. Deși părinții le fac în permanență diverse servicii copiilor,când urmează să faci unul important, dă-i de înțeles că asta înseamnă că îl iubești. Oprește-te asupra unui lucru ce ție nu-ți place în mod special, dar care contează enorm pentru cel mic. Învață ceva nou, însușește-ți o nouă abilitate sau fă o reparație care cere îndemânare, iar copilul te va lua drept model.

5. Al cincilea limbaj al iubirii- Contactul fizic. Pentru unii, atingerile constituie principalul limbaj al iubirii. (…) Dacă limbajul primar de iubire al partenerului e contactul fizic, este esențial să-l strângi în brațe când plânge. (…)Din punct de vedere emoțional, persoanele din această categorie tânjesc și, totodată, dăruiesc respectivul tip de afecțiune. O mână trecută prin părul partenerului, o atingere pe umăr, o strângere de mână, îmbrățișările, raportul sexual- toate acestea și multe alte forme de contact fizic reprezintă ancora emoțională a oamenilor pentru care contactul fizic este limbajul primar al iubirii.

manifestarea acestui limbaj către copii:

V. Îmbrățișările, săruturile și toate formele permise de mângâiere sunt foarte importante pentru rezervorul afectiv al copilului. Ținând cont de vârsta, de firea și de limbajul lui de iubire, instituie o anumită abordare a acestei chestiuni. Pe măsură ce crește copilul, trebuie să fii mai atent, dar e important să întreții contactul fizic cu rol de încurajare.

 

Acum, după ce ați aflat care sunt cele 5 limbaje ale iubirii, definite de Chapman, nu vă invit decât să analizați mai atent modul în care relaționați cu cei din jur, așteptările pe care le aveți de la ei, dar și ce își doresc ei de la voi, fie că este vorba despre partener/ă, părinți, copii, colegi etc. Învățați și limbajul celuilalt, manifestați-vă ca atare și discutați și despre limbajul în baza căruia funcționați voi înșivă :).

 

Pro relații sănătoase! 🙂

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s