De ce să ne ducem copiii la ateliere de dezvoltare personală?

happy-kids-clipart-transparent

În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai des despre dezvoltare personală pe toate canalele, iar firmele specializate au o gamă destul de variată de cursuri.  Adulții sunt primii care experimentează majoritatea atelierelor și workshopurilor menite să le aducă un strop de mai bine în viețile personale și profesionale.

 

Ceea ce bună parte dintre noi nu știm, încă, este importanța atelierelor de dezvoltare personale asupra copiilor, cei mai noi dintre beneficiarii acestei componente educaționale. Și copiii au nevoie de instrumente menite să se adapteze mai ușor lumii și vremurilor pe care le trăim. Acum au posibilitatea să afle mult mai devreme care le sunt abilitățile, competențele, talentele și să le dezvolte pe măsură. Poate unul dintre ei ar putea fi un leader de excepție, un speaker motivațional pentru toți cei din jurul lui. De ce să-l lași să vorbească doar în fața oglinzii?

Merită să fie încurajat să se exprime liber, să capete încredere în propriile forțe și gânduri.

Din experiența personală pe care o am cu micii participanți, am identificat o serie de avantaje pe care workshopurile de acest gen le au asupra lor:

 

  • Abilitățile de comunicare vor fi nu doar solicitate, ci dezvoltate, iar micuții învață să comunice eficient, dar, mai ales, să asculte activ. Noi, cei mari, știm deja că nu este suficient să știm a ne comunica gândurile, ci cheia adevărată a comunicării constă tocmai în a te conecta la cel din fața ta prin ascultare activă, prin interpretarea limbajului nonverbal, prin controlarea factorilor paraverbali.

 

  • Pentru că trăim într-o lume în care cadrul social în care copilul își petrece majoritatea timpului liber este dat de mediul online, atelierele contribuie activ la dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor,  la închegarea unor relații reale cu alți copii, cu mediul exterior. Vor învăța să împartă, să lucreze în echipă și, poate, să își dezvolte abilitățile de leadership.

 

  • Auto-cunoașterea. Cea mai importantă componentă a dezvoltării personale este autocunoașterea. Prin intermediul unor instrumente specifice dezvoltării personale, micuțul ajunge să se cunoască mai bine, să aibă o stimă de sine tot mai înfloritoare, dar, totodată, să își creeze un sistem de valori.

 

  • Dezvoltarea abilităților de viață independentă. Da, astfel de ateliere pot stimula gândirea în perspectivă, atenția distributivă, dar nu numai. Copiii pot avea de mici educație financiară, strategie, independența în gândire și, într-un mod controlat, în acțiune.

 

Așadar, dezvoltarea personală în rândul copiilor este un factor complementar acțiunilor pe care părinții deja le întreprind pentru copiii lor.

 

 

Sursă foto: www.allianceforkids.org

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s