Moara de Hârtie și Satul Meșteșugurilor- gură de oxigen pentru minte și suflet!

IMAG4472

 

N-am să mă opresc din a iubi tradiționalul nicicând! Îmi curge prin vene odată cu sângele și-mi străbate gândul mai frumos decât o face orice altceva, iar de mi-ar fi dat darul de a mă naște încă o dată, cu siguranță m-aș naște într-un loc plin de oameni frumoși, iubitori de tradiție, de rădăcină, de împletitură și lut, de natură…

Exact așa cum mi s-a arătat astăzi unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut de la venirea mea în București: tărâmul ce găzduiește Moara de Hârtie și Satul Meșteșugurilor din Comana.

Povestea este pe cât de simplă, pe atât de frumoasă. Pe Ion Georgescu l-am cunoscut în urmă cu mai bine de 4 ani, când, ajunsă la Bisoca, am descoperit oameni atât de pasionați de meșteșuguri… încât nu am putut sta degeaba în fața dorinței lor de a duce mai departe arta împletiturii. Ion a fost unul dintre cei care au avut încredere că DA, oamenii aceștia și arta merită orice efort (iarnă cruntă și mofturoasă, drumuri lungi etc.).  De la el și de la doamna Rodica Ispas, un meșter de o calitate umană ieșită din comun, am înțeles că frumosul stă, de fapt, în lucrurile care ne întorc spre rădăcină… Atâta seninătate, pasiune și devotament artei nu mi-a mai fost dat să văd… până azi.

 

Moara de Hârtie

 

Moara de Hârtie, copilul de suflet al soților Dana și Ion Georgescu, este, cu siguranță, desprins din cele mai frumoase povești! Acele povești pe care bătrânii noștri ni le spuneau despre timpurile în care scriau scrisori cu penița și ajungeau după multe, multe zile la destinatari, iar cărțile și orice altă scriitură erau rezultatul multor ore de lucru în tipografii.

Ajungi la Moara de Hârtie după ce străbați un drum de aproximativ 40 km din București. Drum foarte bun, drept, modern până la primul indicator către stânga “Comana”. De aici, parcă deja pătrunzi într-o altă lume: căsuțe vechi, garduri din lemn scorojit, bătrâni care-și petrec timpul în fața porții curioși la vederea oricărei mașini trecânde. Aici și cerul parcă e mai albastru… Iar Moara de Hârtie, așezată în comuna Comana, atât de plină de viață, este cadoul pe care îl primește sufletul flămânzit. Imediat ce intri în curtea Morii, ești întâmpinat de o domniță atât de senină, prietenoasă, ale cărei vorbe îți ajung exact acolo unde ai mai multă nevoie: în suflet. Te invită imediat să pornești călătoria. Prima oprire: Muzeul Moara de Hârtie. Obiecte extrem de vechi au fost culese în timp și recondiționate de către soții Georgescu: diverse maşini pentru tipărituri, ghilotine funcționale, presă de legătură, o presă cu care se fac diverse ornamente aurii, ba chiar și o încăpere care găzduiește dulapuri întregi cu sertărașe în care se află toate litere din alfabet, așa cum i se spunea pe vremuri- zețărie.

This slideshow requires JavaScript.

Ne îndreptăm acum spre Moara de Hârtie, cea despre care auzisem de ani buni și în ale cărei taine așteptam cu nerăbdare să intru. Dana ne este ghid și gazdă și nu face decât să ne aline sufletul când ne povestește cu atâta bucurie și seninătate despre fiecare cotlon al acestui loc. Aici vedem cum hârtia reciclată este prelucrată și cu ajutorul a două mâini dibace și a diverselor plante din pădurea din apropiere prinde cea mai frumoasă formă și textură.

 

This slideshow requires JavaScript.

   

Satul Meșteșugurilor

 

Satul Meșteșugurilor este elementul de noutate al acestui tărâm. În aceeași curte cu Moara de Hârtie, au fost ridicate din chirpici, paiantă și lemn mai multe căsuțe, fiecare purtând un nume aparte și găzduind câte un atelier.

Atelierul cu rost

Primul atelier vizitat “Atelierul cu rost”. Aici războaie de țesut vechi și noi sunt utilizate de oameni care de ani de zile se dăruiesc meșteșugurilor, dar și de către tineri care doresc să ducă mai departe tradiția. Covorașe, ii, gentuțe, toate sunt lucrate cu bucurie și îndemânare.

This slideshow requires JavaScript.

  La Păpurești

Păpurești este cel de-al doilea atelier. Aici ne-a întâmpinat o doamnă care meșterea de dor la o păpușă din papură. Da, este locul în care papura prinde viață și se transformă în lucruri minunate: cele două mascote ale atelierului- păpușile Păpurești și Păpurica, papornițe, papuci, ștergare.

This slideshow requires JavaScript.

 La fierărie

La fierărie se bate fierul cât e cald, la propriu 🙂

This slideshow requires JavaScript.

 Olarniță

Următorul atelier în care am fost fascinați este Olarnița- atelierul de olărit. Aici meșterii scot de sub mâinile pline de lut umezit adevărate capodopere. Și pentru ca arta să fie completă, după ce meșterul olar a dat o formă lutului proaspăt, un artist plastic continuă dând un aspect ușor stilizat  produsului… în funcție de inspirație sau de ce-i transmite obiectul c-așa-i cu artiștii 😀 ;).

This slideshow requires JavaScript.

Atelierul de lemn

La atelierul de lemn se întâmplă magia cu scândură, butuci sau orice altă fărâmă de lemn. Cu obiectele lucrate aici a fost deja dotat întregul sătuc: băncuțe, coșuri pentru gunoi, iar lucrurile nu se vor opri aici :). Și așa cum bine era scris pe o bucată de lemn atârnată în atelier… aici totul e în armonie.

 

This slideshow requires JavaScript.

 Brutăria și Moara cu povești

Din categoria “to be continued”, soții Georgescu ne povestesc că în curând vor deveni funcționale și Brutăria și Moara cu povești. Așadar, la următoarea vizită ne vom bucura de cea mai bună și proaspătă pâinică, plăcinte.

This slideshow requires JavaScript.

Iubitorii de frumos vor avea posibilitatea ca la finele vizitei să și achiziționeze obiecte lucrate de către meșterii populari. De asemenea, fiecare dintre vizitatori are posibilitatea să meșterească și să plece acasă cu propriile capodopere. Acum, la sfârșit de călătorie virtuală, vă las să vă mai bucurați de câteva imagini surprinse la Moara de Hârtie și Satul Meșteșugurilor, dar nu înainte de a vă invita să vizitați pentru mai multe informații și detalii administrative și paginile oficiale:

https://moaradehartie.ro

https://www.facebook.com/Moaradehartie/

https://www.facebook.com/SatulMestesugurilor/?fref=ts

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s