Cum “Jos Guvernul” s-a transformat în “Îți dau un șervețel?”, “Vrei apă?”

10 AUGUST 2018

Am participat până acum la multe proteste, toate pașnice. Chiar și atunci când termometrele arătau multe grade cu minus, iar extremitățile pur și simplu îți congelau. De fiecare dată, am ieșit cu gândul la un viitor mai bun în care să am curajul să îmi clădesc o familie; un viitor în care justiția să nu fie subjugată, instituțiile statului să respecte contribuabilii, iar promisiunile să nu fie doar vorbe-n vânt sau măști pentru numeroase fărădelegi. Am ieșit pentru a apăra ceea ce s-a câștigat cu multă vărsare de sânge în ’89. Am ieșit pentru a-mi exercita DREPTUL DE A PROTESTA împotriva fărădelegilor, împotriva celor care se fac vinovați de moartea zecilor de tineri din Colectiv, împotriva celor care vând țara și pe noi! Spălat pe creier să fii să crezi că noi, miile de români, am fi fost plătiți vreodată să ieșim în stradă! Spălat pe creier să fii să susții analfabeții, condamnații și pe cei care tot ce fac, fac pentru binele personal!

39017511_2196806930329715_4871171733245132800_n.jpg

Aseară, am ieșit cu aceleași gânduri și sentimente și speram la același protest pașnic în care sufletele și gândurile își strigă durerea și nemulțumirea într-un glas. Ca de fiecare dată, piața e un loc special, în care unitatea românilor se simte mai mult ca oricând. E o familie imensă. Toți ne zâmbim, parcă ne cunoaștem, ne facem loc, auzi des “scuze”, ne simțim unii pe ceilalți, acționăm într-un singur gând și o singură direcție.
20:30 Suntem de câteva minute în piață. Respirăm același aer împreună. Strigăm cât ne țin plămânii doar, doar ne-o auzi și pe noi cineva. Se aprind telefoanele spre cer… Doar, doar o vedea cineva speranța care mai pâlpâie încă în unii dintre noi. Știam că se dăduse deja cu gaze lacrimogene la metrou, în piață, în mulțime. Oamenii purtau măști. Unii aveau ochii roșii. Alții tușeau.
21:00 Aud primele bubuituri din fața guvernului. Intru în panică. Începe să se instaleze haosul. Cu fiecare bubuitură, furia crește în intensitate, iar jandarmii sunt huiduiți. Nu am avut timp să procesăm sau să ne întrebăm prea mult ce s-a întâmplat, că încep să zboare în toate direcțiile!!! bombe cu gaze lacrimogene, iar oamenii strigă disperați “jandarmii au pornit în mulțime”. Val de oameni ne retragem pe o străduță laterală. Mă sufoc… Nu, nu din cauza gazului pe care l-am inhalat cu toții. Mă sufoc din cauza neputinței. Nu-mi vine să cred ce trăiesc. Suntem tratați ca cei mai mari infractori. Copii de toate vârstele, femei gravide, bătrâni, oameni imobilizați în scaune cu rotile, cu toții au căzut victime ale acțiunilor negândite, nejustificate și înfiorătoare ale jandarmilor. Plâng. Mă simt umilită. Mă simt violată. Nu am puterea decât de a întreba “Când spuneai că vrei să plecăm din țara asta? :((((“. Nu mai avem vindecare. Suntem tratați ca ultimii infractori în propria țară.
Îmi vine să-mi smulg carnea de pe mine de durere. O tânără îmi întinde un șervețel. Văd încă venind spre piață mulțimi de oameni, de copii strigând “Nu renunțăm” și purtând pancarte care anunță de unde au venit pentru a le fi alături colegilor lor, prietenilor lor de joacă pe care i-au părăsit când și-au însoțit părinții peste hotare cu speranța că îi vor crea un viitor mai bun. Nu am puterea decât de a mă îndrepta spre un copil care venise tocmai din Canada, să îl iau în brațe și să plâng sufocat…
În piață se aud bubuituri ca la un adevărat bombardament. O pâclă de fum acoperă în întregime piața. Nu e imaginea la care speram când am plecat de acasă… Starea mea de rău din ultimele zile îmi spune că nu e momentul să revin în mijlocul mulțimii cu toate că sufletul mi se face bucățele. Rămânem pe o arteră “sigură”. Furia oamenilor este alimentată în mod constant de acțiunile jandarmilor.

jandarmeria. Nu, nu mai pot să scriu cu majusculă. Acțiunile lor de seara trecută nu au explicație. Au acționat ca într-un poligon de tragere de parcă ar fi vrut doar bucăți de carne și sânge. Mi-e greu să înțeleg cum o instituție menită să ne apere poate să se transforme într-o marionetă! Voi nu sunteți oameni?! Prietenii voștri nu au fost în mulțime?
La 20:30 jandarmeria anunță pe pagina oficială că “În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal.”.

38898936_421495101590078_447954420274036736_n Păi, măi jandarmilor, dacă acești agresori, oameni violenți și instigatori vă erau “persoane cunoscute” de ce nu ați acționat împotriva lor? De ce nu au fost scoși din mulțime înainte de a se întâmpla toate nenorocirile??? De ce au fost păstrați în mulțime? Doar pentru a vă justifica propriile voastre acțiuni violente? Meritam noi, zecile mii de oameni pașnici, să trecem prin așa ceva când singura noastră dorință era de a ne manifesta în mod pașnic? Nicio explicație oficială nu va șterge din mintea noastră ceea ce am trăit pe pielea noastră noaptea trecută. Cum veți explica faptul că sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale? Cum veți explica faptul că sunt români care vor rămâne marcați pe viață după ce din picioarele lor au fost extrase seara trecută capace de la bombele cu gaze lacrimogene? Cum veți explica faptul că unii oameni au ajuns la spital sufocați sau cu arsuri pe corp? Cum veți explica acțiunea voastră de la ora 23:00 când în aproximativ 6 minute ați golit piața prin violență, gaze lacrimogene, tunuri cu apă?! Cum? Cum ați dormit noaptea trecută?!

This slideshow requires JavaScript.

După ziua de ieri, știu doar că speranța e încă în noi, chiar dacă acum sufletele ne sunt îngenuncheate…

P.S. dacă printre cei 1800 de “prieteni” virtuali, încă mai sunt strecurați psd-iști, anteniști3, vă rog insistent, unfriend.

Cu sufletul bucățele,
același om bun, eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s