“Zen și arta fericirii”, Chris Prentiss

Vă amintiți șerbetul delicios din copilărie care, pur și simplu, vi se topea pe limbă? Sau marmelada cremoasă, ușor acrișoară? Șerbet de vanilie pentru suflet și minte… Fix așa este a 5-a carte citită anul acesta: „Zen și arta fericirii”, by Chris Prentiss. Toate citatele pe care urmează să le transcriu mai jos, vă/ne sunt cunoscute deja, însă cartea nu face decât să ni le reamintească în speranța că ni le vom împământeni în fiecare celulă a ființelor noastre, iar unele dintre ele se vor transforma în obiceiuri.

“Zen este pur și simplu… sentimentul de a fi aici și acum”, Alan Watts.

A face orice în stil zen înseamnă a face cu o anumită concentrare mentală, cu calm și simplitate, fapt ce ne aduce iluminarea și astfel fericirea. 

Tot ce suntem este rodul gândurilor noastre. Se întemeiază pe gândurile noastre, se plăsmuiește din gândurile noastre”, Dhammapada.

Dacă ești convins că ceva va merge rău, vei reacționa în conformitate și îți vei cauza și mai multe neplăceri. Neplăcerile vor părea apoi că îți confirmă: ce ți s-a întâmplat a fost cu adevărat rău. Cu toate acestea, reacția ta în fața situației a fost cea care a cauzat continuarea nefericirii. Noi atragem întâmplările nefericite, care pot părea de bun augur și atunci când se manifestă și ulterior.

Ți se va întâmpla ce crezi că ți se va întâmpla. “Omul drept vede ce vede și ochiul și nu-i adaugă ce nu este acolo. Aude ce aude și urechea și nu simte tonuri imaginare. Nu se preocupă de înțelesurile ascunse”, Chuang Tzu.

Răspunsurile nu se găsesc niciodată “acolo”. Toate răspunsurile sunt aici, în sufletul tău, așteptând să fie descoperite.

Acționezi de parcă tot ce ți se întâmplă este cel mai bun lucru ce ți se poate întâmpla + noi rezultate = fericire.

A rămâne conștient că tot ce ți se întâmplă este cel mai bun lucru posibil este cea mai dificilă parte a procesului prin care generezi noi rezultate. Tindem să ne lăsăm prinși în vâltoarea evenimentelor și uităm să reacționăm de parcă totul s-ar petrece pentru a ne ajuta pe noi. E nevoie de multă concentrare, dar nimic nu este mai bine recompensat pe lume. Unul dintre cele mai bune moduri în care putem exersa este să scriem pe multe bucățele de hârtie propoziția magică: Orice mi se întâmplă este cel mai bun lucru care mi se poate întâmpla.

Fericirea vine dinlăuntrul tău. Este o stare provocată de mintea noastră. Chiar dacă sunt și factori externi ce ne pot bucura, nu ei sunt sursa fericirii. Felul în care îi privim – ce credem despre ei – ne poate face fericiți.

Nici cel mai crunt dușman nu te poate răni ca gândurile tale dezlănțuite. Dar, odată stăpânite, nimeni nu te poate ajuta mai mult”, Dhammapada.

Buddha: “Cel ce se însoțește cu proști va suferi mult. Compania proștilor este… aproape întotdeauna dureroasă. Compania celor înțelepți este o plăcere”.

Lasă-te în voia a orice se întâmplă și lasă-ți mintea liberă: rămâi concentrat și acceptă orice ți se întâmplă. Iată scopul“, Chuang Tzu.

Alegerile pe care le faci de-a lungul călătoriei care este viața îți determină deznodământul vieții.

„Dacă reușești să fii calm în vâltoarea întâmplărilor înseamnă că ai descoperit adevăratul spirit al naturii… dacă reușești să fii fericit în mijlocul greutăților înseamnă că ai descoperit adevăratul potențial al minții“, Huachu Daoren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s