“Puterea prezentului”, Eckhart Tolle

A șasea carte din acest an, “Puterea prezentului”, by Eckhart Tolle, îmi amintește ceea ce uit atât de des: să trăiesc, să mă bucur de prezent și tot ce îmi aduce el, să vindec trecutul și să privesc cu sufletul senin spre viitor. Ce am luat din această carte? “Momentul prezent este tot ce am”. Și chiar așa și este. 

“Momentul prezent deține cheia libertății. (…) Iluminarea înseamnă depășirea gândului”. 

Notițe și lecții importante: 

A nu fi în stare să te oprești din gândit e o boală cumplită, dar nu ne dăm seama de acest lucru pentru că aproape toată lumea suferă de ea, așa că o considerăm ceva firesc. Acest neîncetat zgomot mental ne împiedică să găsim lumea liniștii interioare care este inseparabilă de Ființă și, de asemenea, creează un sine fals, care aruncă o umbră de frică și suferință”. 

Învățați să nu vă mai identificați cu mintea dumneavoastră. De fiecare dată când creați o pauză în fluxul mental, lumina conștiinței devine mai puternică”. 

Sinele fals este mereu preocupat de menținerea în viață a trecutului. Se proiectează necontenit în viitor, pentru a-și asigura o continuă supraviețuire și a căuta acolo o anumită eliberare sau împlinire.” 

Puterea asupra altora este slăbiciunea deghizată în putere.

“Dați-vă seama că momentul prezent este tot ce aveți. Transformați clipa Acum în principalul focar de atenție al vieții dumneavoastră. Spuneți mereu DA momentului prezent.”

Cu cât vă concentrați mai mult asupra timpului – trecut sau viitor – cu atât mai mult pierdeți clipa ACUM, cel mai prețios lucru. (…) Eternul PREZENT e spațiul în care se desfășoară întreaga viață, singurul factor care rămâne constant. Viața este acum.” 

Mintea îndrăgește în mod inconștient problemele, pentru că ele conferă o anumită identitate.

“De îndată ce acceptați momentul prezent, toată nefericirea și lupta se dizolvă, iar viața începe să curgă cu bucurie și în pace. Când acționați din conștiința momentului prezent, tot ceea ce faceți abundă de un sentiment de grijă, dragoste și calitate – chiar și cele mai simple activități.” 

 “Lăsați trecutul să moară în fiecare clipă. Nu aveți nevoie de el. (…) Nu vă puteți regăsi întorcându-vă în trecut. Vă regăsiți numai revenind în prezent.” 

“Pentru a rămâne prezent în viața de zi cu zi, este important să fiți adânc înrădăcinați în propriul corp; altfel, mintea, care are o forță extraordinară, vă va trage după sine, ca un râu tumultuos. (…) Îndreptați-vă atenția asupra corpului. Simțiți-l din interior.

“Iubirea este o stare a Ființei. Iubirea nu se află în afară, ci în adâncul dumneavoastră. Nu o puteți pierde nicicând și nu vă poate părăsi. Nu depinde de un alt corp, de o formă exterioară.” 

Cea mai mare parte a suferinței oamenilor este inutilă. Este creată chiar de dumneavoastră, atât timp cât viața că este condusă de mintea care nu este supusă observării. Durerea pe care o creați acum este întotdeauna o formă de neacceptare, o formă de rezistență inconștientă față de ceea ce este.”

“Există două niveluri ale durerii: durerea pe care o creați acum și durerea din trecut, care încă trăiește în mintea și corpul dumneavoastră. Atât timp cât nu accedeți la puterea clipei de Acum, fiecare durere emoțională pe care o trăiți lasă în urmă un reziduu de durere care continuă să trăiască în dumneavoastră. Acest lucru include, bineînțeles, și durerea suferită în copilărie, provocată de inconștiența lumii în care v-ați născut. Această durere acumulată este un câmp energetic negativ care vă locuiește mintea și trupul. “

Conștientizarea bruscă a faptului că sunteți sau ați fost atașat de durere poate fi extrem de șocantă. În momentul în care ați realizat acest lucru, ați rupt atașamentul.”

“Puneți mai întâi capăt criticii de sine; opriți-vă apoi din a vă judeca partenerul. Cel mai puternic catalizator pentru transformarea unei relații este acceptarea totală a partenerului așa cum este, fără a simți nevoia de a-l judeca și a-l schimba în vreun fel.

Învățați să exprimați ceea ce simțiți fără să învinovățiți. Învățați să vă ascultați partenerul într-un mod deschis, nedefensiv.”

“Când în dumneavoastră s-a produs transformarea, întreaga dumneavoastră lume se transformă, pentru că lumea este doar o reflectare a conștiinței prezente.”

“Când nu există cale de ieșire din suferință, există totuși întotdeauna o cale prin ea. Așa că nu întoarceți spatele durerii. Înfruntați-o! Simțiți-o pe deplin. Simțiți – nu vă gândiți la ea! Exprimați-o dacă este necesar, dar nu creați un scenariu mental în jurul ei. Acordați întreaga atenție sentimentului, și nu persoanei, evenimentului sau situației care pare să o fi provocat.”

Nu vă lăsați mintea să folosească durerea pentru a vă crea din ea o identitate de victimă. Plângându-vă de milă și povestind altora povestea dumneavoastră, rămâneți blocat în suferință.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s