Veneția, love at first sight!

Veneția se afla de multă vreme pe dreamboard, iar anul acesta, poc! s-a întâmplat. Nu este un articol cu treburi administrative (bilet de avion, cazare, cum ajungi din Treviso în Veneția etc.) pentru că pe acestea le găsiți la un simplu search pe Google, ci e un amalgam de sentimente, bucurii și trăiri. 

Micuț, distins, elegant, dar cu un ușor aer pitoresc, pestriț, magnetizant. Fix așa este micuțul oraș din partea de N-E a Italiei. Începi călătoria imediat ce te-a lăsat autobuzul în Piazzale Roma (un fel de autogară a Veneției). N-ai timp să simți nici oboseala, nici foamea. Întreaga ființă respiră un aer diferit de care nu se mai satură. Picioarele nu te mai ascultă. Te poartă sau, mai degrabă, se poartă singure spre-un nicăieri care-și deschide brațele spre a te primi cu bucurie. Privirea-ți mișună pretutindeni. Ai vrea ca proprii ochi să se transforme în aparat foto pentru a putea imortaliza mai bine toată frumusețea, toate minunățiile care ți se-nchină-n cale la fiecare pas. 

Clădiri, una mai frumoasă ca alta… cu arhitecturi fascinante, locuitori inventivi și pasionați de estetic (sau, poate, doar așa sunt educați). Abundență de flori la balcoane, stegulețe, luminițe atârnând pe alei și în fața caselor, mici poduri care pornesc fix din pragul casei peste canalele strâmte… a place where you’d live forever and it still wouldn’t be enough. Statui, multe statui și nu doar în locuri speciale amenajate, ci, te întâmpină după câte-un colț și așteaptă cumințele să le faci o poză :). 

Canalele. Am fost cazați într-un hotel micuț și taaare frumușel, dar partea cea mai plăcută a șederii noastre acolo s-a întâmplat în fiecare dimineață când ne bucuram de soarele somnoros fix în fața hotelului și cu unul dintre canale la picioarele noastre. Atât de frumos și de “may I please stay here?!”. Să te plimbi de-a lungul fiecărui canal neștiind încotro te duce, dar scăldându-te în fiecare rază de senin, de “diferit”, să te întrebi de câteva ori pe zi “oare n-am mai trecut pe aici?”, să te bucuri, SĂ TE BUCURI din plin și să nu te mai saturi. Cam așa arată un episod de fericire pură… 

Oamenii… e o populație atât de pestriță și de faină. Italieni, chinezi, africani, arabi, români. Da, români. Suprinzător, dar nu atât de mulți români cum mi-am imaginat că voi întâlni. Cupluri, familii de români veniți în vizită și bucurându-se de aceleași peisaje ca și noi. Cu siguranță erau și acolo câțiva români la muncă, dar nu am avut norocul să îi întâlnesc de data aceasta. Italienii. Îți dădeai seama clar care sunt italienii fără să vorbească. Bărbații au un stil al lor de a fi, de a se îmbrăca, de a se purta, iar doamnele, oh, doamnele sunt adevărate doamne. Elegante, aranjate, coafate, rujate, își sorb cafeluța la o terasă, lăsându-se alintate de soarele de martie.  

O altă chestie care m-a impresionat maxim a fost curățenia din Veneția. Zeci de mii de pași făcuți în cele 3 zile venețiene și nici urmă de gunoaie… dar nici coșuri pentru gunoaie nu am văzut decât în piețe. În aceste condiții, ne-am întrebat constant unde aruncă oamenii gunoaiele. A treia zi, plecând mult mai dimineață din hotel, am reușit să vedem la un colț de străduță o grămăjoară mică de resturi de țigări proaspăt măturate. Nu știu de unde le-au adus acolo, căci sigur în 3 zile n-am văzut fir de gunoi… A, ba da, confetti în piața San Marco rămase de la festivalul care tocmai se încheiase când am ajuns noi :))). Irelevant, deci. 

Alte “treburi” rămase pe retină:

  • milioane de măști, măscuțe și toate minunate. Le veți vedea la toate magazinele, buticurile, gheretele, vânzătorii ambulanți. Pont: nu cumpărați de la primul care vă iese în cale. Oricum veți avea ocazia să vă plimbați mult pe jos și cu siguranță, veți găsi aceleași suveniruri la prețuri mult mai prietenoase; 
  • dulciuri: yummy! Un adevărat paradis al dulciurilor de toate felurile: bombonele, prăjiturele, ciocolată, multă ciocolată :D. Am mâncat ca niște copii fugiți de-acasă și tare bune-au fost toate (mai ales ciocolata la kil scăldată în migdale). No hard feelings 😀 
  • pizza. Eh, aici nu prea-mi pot da cu părerea căci, vegetariană fiind, nu am avut opțiuni în afară de clasica pizza cu legume din care am simțit să gust o singură dată. Iubitu’ zice că au fost delicioase si celelalte.

Mituri “demitizate” (sîc!)

  1. Nu, Veneția nu pute. Înainte de a merge în Veneția, am citit multe articole despre ce ar trebui să bifăm, ce obiective să vizităm, la ce să avem grijă și toate cele. În mai toate articolele, se spunea destul de clar că… Veneția pute, canalele put. Really? Nu știu ce canal pute, dar sigur cele din Veneția nu. Miros a… mai degrabă a mare, a pește, dar în niciun caz nu au un miros atât de deranjant pe cât ar fi părut din perspectiva unor bloggeri. Dacă ești fițoșenia fițoșeniilor, posibil să-ți pută și să fie cele mai jegoase ape din univers.  
  2. Șobolanii. Recunosc că în mintea mea, deja aveam pregătită o bucată bună din spațiul telefonului pentru poze cu șobolani pentru că… nu-i așa?! Aceiași bloggeri/jurnaliști spuneau că în Veneția e raiul șobolanilor. Ei bine, în trei zile, nu am reușit să văd nici măcar o codiță amărâtă de șobolan…   
  3. “Ia-ți hainele de iarnă că e jale de frig în martie”. Nu o singură persoană ne-a spus asta. Timp de două săptămâni, cred că verificam zilnic vremea în Veneția. Se anunțau 15-16 grade. Ei bine, alea 15-16 grade ne-au topiiiit, iar singurul care simțea umezeala era părul meu :))))). Știți voi, multe multe firicele cu personalitate proprie care, în ciuda eforturilor de dimineață de a le îndrepta cu placa, la câteva minute după ce ieși din hotel, încep să caute alte frecvențe :))))). Fix așa am fost eu 3 zile: ca o găină curentată :)))).           

Una peste alta, peste alta, Veneția, we already miss you! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s