Cod QR pe borna de hotar din Piața Unirii sau istorie la “poalele” unui monument

Începând de astăzi persoanele care dețin un smartphone pot afla mai multe informații cu privire la borna de hotar a municipiului Focșani, printr-o simplă aplicație descărcată pe telefon care va citi codul QR care se regăsește pe o plăcuță amplasată pe acest monument. Imediat ce acest cod este citit, aplicația va deschide o pagină web pe care se regăsesc informațiile despre borna de hotar.

La evenimentul de inaugurare a plăcuței au luat parte: Asociația Potpourri, oficiali ai Direcției de Cultură, viceprimarul municipiului Focșani, scriitorul Petre Abeaboeru, bloggeri vrânceni, mass-media, dar și simpli cetățeni. Florea Cristian, bloggerul căruia îi aparține ideea amplasării acestor plăcuțe, a făcut și o demonstrație a utilizării codului QR, cei prezenți având încrederea că foarte curând persoanele care dețin un telefon de ultimă generație vor da de “gustul” istoriei descoperite în fața unui monument.

Proiectul pilot Cultura şi Patrimoniul Naţional Vrancea în mediul online “Google Maps – QR”, iniţiat de Asociaţia Potpourri – Focşani şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea se bucură și de sprijinul Comunității Editorilor Google Map Maker România.

Tudor Bezea, membru fondator Asociația Potpourri

“Mulțumesc pe această cale partenerilor care ne-au sprijinit. Codul QR reprezintă din punctul meu de vedere o punte de legătură între online şi offline. Noi, în offline, prin intermediul acestui cod QR ne putem informa online despre acesta. Acest proiect se adresează în egală măsură atât turiştilor care vin în Vrancea, cât şi locuitorilor din județul Vrancea. Aş dori ca noi focşănenii să cunoaştem istoria acestui monument”

Florin Micu Iliescu, director Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Vrancea

“Aplicarea acestor plăcuţe pe monumente istorice este o metodă interesantă de promovare a patrimoniului cultural. Oricine are un telefon mobil cu internet poate să descarce aplicaţia şi să citească, să vizioneze diferite imagini despre monumentul respectiv. Este o metodă de promovare a patrimoniului cultural, de educație permanentă, de educație a adulților, practic, cultura intră în societate sau susţine societatea. Acesta este prima plăcuţă pe un moment istorie şi le mulţumesc blogerilor, Asociației Potpourri, în special lui Tudor Bezea și lui Florea Cristian care a avut ideea. Cred că acest parteneriat între societatea civilă şi Direcţia pentru Cultură e începutul unui proiect important pentru promovarea patrimoniului cultural. Turismul cultural este foarte important, iar în Vrancea avem un patrimoniu cultural bogat”.

Cuvinte de laudă cu privire la acest proiect au avut și viceprimarul municipiului Focșani, Tudorel Trofin, și scriitorul Petre Abeaboeru, care, de altfel, a venit cu propunerea de a se realiza și un marcaj pe “fostul curs al râului Milcov”.

Conform proiectului, plăcuțe cu astfel decoduri QR se vor regăsi pe toate monumentele din județul Vrancea, în viitorul foarte apropiat urmând să fie amplasate plăcuțe pe Biserica din Piața Unirii și la Mănăstirea Buluc.

De menționat faptul că a fost aleasă data de 18 aprilie pentru organizarea acestui eveniment tocmai pentru că astăzi este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice.

5 comments

Leave a comment